Hollandse Herdershond Poolse Herdershond   Schotse Herdershond
 
    Rasinfo    
       
©z Raju Zimy  
   
   
Rasinfo
   
Onze Honden
   
Nieuws
   
Foto's
   
Links
   
Contact
   
Gastenboek
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
  De Hollandse Herdershond is een ras van eigen bodem die in vroegere tijden zijn veelzijdige werk deed op het platteland, bij herders en boeren. Een manusje van alles, die weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde en karige bestaan van die tijd. De Hollandse Herdershond van vroeger verschilt in uiterlijk en karakter nauwelijks van de huidige Hollandse Herdershond.  
 
Hollander in beweging

Er zijn drie varieteiten; de kort-, lang- en ruwhaar.

Het is een middelgrote, middelzware hond. De kleuren variëren van zilver- tot goudgestroomd en bij de ruwhaar is ook blauwgrijs en peper-en-zout toegestaan.

 
  De Hollandse herdershond wordt beschreven als aanhankelijk, gehoorzaam, volgzaam, waakzaam, paraat, zeer trouw en betrouwbaar. En vooral intelligent.  
 

Door zijn karaktereigenschappen heeft hij een consequente opvoeding nodig, met name ook om deze eigenschappen in de juiste richting te kunnen ontwikkelen. Het is niet nodig hard op te treden. Hij is zeer stemgevoelig en gevoelig voor stemmingen in huis. Een stemcorrectie zal meer indruk maken dan een ruk aan een slipketting. Alle varieteiten leren snel en zullen graag met de baas werken in allerlei takken van hondensport. Indien de baas variatie kan bieden aan het werk met de hond zal de 'Hollander' zich ontwikkelen tot een fijne kameraad.